ClickCease

Montage Vlonderplanken

 

Installatie TimberLane™ Terrasplanken

De montage van een TimberLane™ terras is niet moeilijk. Het materiaal kan als normaal hout worden verwerkt en geschroefd. Ongeacht of u kiest voor een klassiek design of een spannend nieuw design, U moet precies de installatie-instructies volgen voor een perfect resultaat.

Uitzet/Krimpvoegen niet vergeten!

U dient rekening te houden bij de planning van het terras dat terrasplanken gemaakt van houtcomposiet materiaal bij temperatuur schommelingen enigzins iets kunnen krimpen of uitzetten. Hierdoor kan schade aan het terras ontstaan.

Als een indicatie: als U een terras in het voorjaar of de zomer bij temperaturen boven 10 graden Celsius plaatst, dient tussen de planken in de standaard lengte (dwz 3 mtr en meer), een 5-6mm brede voeg te worden aangehouden.

  • De eenvoudigste manier voor bevestiging van de planken op de onderbalken is de T-Clip als een spacer gebruiken welke telkens automatisch tussen de planken onderllng een afstand aanhoud van 5mm.
  • Een krimp/uitzetvoeg aan beide uiteinden van elke terrasplank.
  • Tussen kleinere terrasplanken zijn kleinere krimp/uitzetvoegen voldoende.

1. Stabiele structuur

Voor de onderbouw van onze terrasdelen met een stabiele struktuur adviseren we een van twee manieren:
Plaats de composiet onderbalken op een stevige, vlakke ondergrond met goede drainage, zoals beton of grind montage van de terrasdelen.. PS: Afhankelijk van de ondergrond kunt u ook op gelijke afstand betontegels gebruiken als ondergrond voor de composiet onderbalken. In beide gevallen is de 'aanbevolen' onderlinge afstand tussen de onderbalken maximaal 300 mm (hart op hart). Het is zeer belangrijk dat de onderbalken allemaal op dezelfde hoogte liggen!.

2. Monteren eerste terrasdeel

Het eerste terrasdeel wordt bevestigd met schroeven door in de onderste veer aan de buitenste rand van de terrasplank een gat te boren dwars door de onderbalk. De terrasdelen kunnen aan beide zijden worden gebruikt. Zorg ervoor dat de terrasplank geheel vlak en recht ligt en boor de gaten voor de schroeven in een hoek van 45 graden.

3. Het leggen van de volgende terrasdelen

De volgende terrasdelen worden bevestigd met T-clips en bijbehorende schroeven (4 mm x 40 mm op de onderconstructie bevestigd. Monteer de T-clips over de gehele lengte van de eerste en volgende terrasdelen op de onderbalken.

Gebruik een schroefbit van 6 mm diameter. Selecteer het koppel van de schroevendraaier zodat de bevestigingsmaterialen niet worden stuk gedraaid.

Monteer daarna de volgende plank in de T-clip en tik met een rubberen hamer op de zijkant tot deze passend is. Ga verder met de andere terrasplanken op dezelfde manier.

4. Leggen van de terrasplanken van rand tot rand

Tijdens het monteren van de terrasplanken in de standaardlengte dient u bij de volgende plank, die in lengterichting moet aansluiten op de volgende terrasplank, rekening te houden met een krimp/uitzetvoeg van minimaal 6 mm bij een planklengte van 3 meter. Deze uiteinden dienen dan met 2 T-clips te worden vastgezet op beide onderbalken, zodat elke uiteinde plank met afzonderlijke clips worden gemonteerd.
Zowel als aan het begin als aan het eind van de kopse kanten van de vlonderplank, dient er een onderbalk geplaatst te worden met bijbehorende T-clips op de onderbalken.

 

5. Leggen van de laatste plank

De binnenkant van de laatste plank wordt net zoals bij de vorige terrasplanken vastgezet met T-clips op de onderbalken. De buitenkant van de terrasplank wordt vast geschroefd zoals de eerste plank op de onderbalken (zie Stap 2: „Leggen van de eerste terrasplank").

6. Bevestiging van de afwerklijsten

Na het leggen van het terras kunt u voor een perfekte afwerking de buitenste uiteinden van het terras afwerken met afwerklijsten. De bovenkant van de afwerklijst moet gelijk aansluiten met de bovenste rand van de terrasplank. Zorg dat de schroeven worden verzonken in het materiaal.

Vergeet u niet tussen het einde van de terrasgedeeltes en het einde van de voorzijde een krimp/uitzetvoeg aan te houden.

 

Bij grotere terrassen tussen een lengte van 6 meter en 12 meter altijd dilateren. Naast de minimaal gestelde vrije ruimtes aan elk uiteinde plank dient er dus vanaf 6 meter altijd een dilatatievoeg (vrije ruimte) te zijn van minimaal 15 mm. Bij grotere terrassen altijd over de kortste afstand in de planklengte richting monteren.

De planken van Timberlane®  komen haaks afgezaagd vanuit de fabriek en behoeven onder geen enkel beding haaks te worden nagezaagd wat bij de meeste merken wel het geval is. 

Composiet is een natuurproduct, waardoor er ook kleine oppervlakte- en kleurnuances kunnen zijn. Let op dat u voldoende bestelt, zodat deze nuanceverschillen tot een minimum worden beperkt per batch lengte (dus altijd één lengte bestellen om kleur nuanceverschillen zoveel mogelijk te voorkomen).

De lichte kleurvervaging van composiet materiaal na vooral de eerste zonperiode zijn bij Timberlane™ composiet producten maar gering. Bij Leigrijs en Stone Grey zal de lichte kleurvervaging eerder optreden vergeleken met de andere kleuren. Watervlekjes kunnen voorkomen in sommige gevallen bij de lichtere composiet kleuren, doch deze zullen binnen een afzienbare tijd vanzelf verdwijnen.